SaarisFood

Tisdags Lyx!


Ibland så orkar jag verkligen inte laga mat så jag brukar se till att de få gånger jag verkligen gör det så gör jag ordentliga laddningar på 1 - 2 maträtter som jag kan göra lådor på och frysa in. 😎 
Inte nog med att de är bra att ha färdig gjorda matlådor liggandes i frysen, så anser jag även att man ska fylla frysen med produkter som man kan tillaga annat på om lusten och inspirationen sätter in! 😄
Lyckligt vis så hade jag en fläskfilé och några paket bacon liggandes och vänta på mig där. Så idag tänkte jag att jag skulle äta Baconlindad Fläskfilé M. Vitlökskroketter och Rödvinsås (som Jag för övrigt kokat själv!). 😁
(Jag ber om ursäkt för den uselt tagna bilden och den dåliga uppläggningen 😅)


Tyvärr så hade jag inte allt hemma för att göra såsen och inte heller kroketterna. Så det blev en tur på affären för att handla. 😂
Mång kanske kör enklare mat på vardagarna så som korv & mos eller makaroner & köttbullar. Ja visst det gör även jag ibland också men jag älskar att laga mat och jag tycker om att äta ordentligt god mat, så varför inte köra en liten lyxigare rätt mitt i veckan? 😉
Det kanske inte är lika lätt lagat som mos & korv men det kräver inte så fruktansvärt mycket tid als! 🤗

Vilket som så tänkte jag lägga upp receptet på min rödvinssås och Baconlindad fläskfilé om det är någon som är intresserad? 
OBS! Jag höfter på ett ungefär vilken mängd jag ska ha utav alla ingredienser, alltså med andra ord så går jag mycket utefter mitt ögonmott och smak. Så tyvärr så har jag inte de exakta motten till det här receptet. 😅

Rödvinssås.
  • Smör 
  • Schalottenlök 
  • Vitlök
  • Morot
  • Färsk timjan
  • Tomatpuré 
  • Rödvin
  • Kalvfond
  • Vatten
  • Hela vit & svartpeppar korn
  • Torkad oregano 
  • Vitlöksskrydda
  • Lökkrydda
  • Torkad timjan.
  • Maizena

Fläskfilé.
  • Smör 
  • Salt
  • Peppar
  • Bacon

  1. Börja med att skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skala morot och skär den lite groft i mindre bitar. 
  2. Smält rikligt med smör i en kastrull och svetta löken (stek den så att den blir blank). Lägg i morot och låt fräsa med en stund. 
  3. Tillsätt timjan, pepparkorn och tomatpuré och låt fräsa en liten stund.
  4. Häll i rödvinet och låt den reduceras ner till hälften.
  5. Tillsätt kalvfonden och slå på vatten, låt koka. Ju längre såsen får koka desto mer smaker dras ut ifrån ingresienserna.
  • Medan såsen kokar så kan man ta sig ann fläskfilén. 
  1. Salta och peppra båda sidorna av filén.
  2. Smält rikligt med smör i en stekpanna och bryn filén i ca 30 sek på vardera sida för en fin stek yta.
  3. Tag ur filén ur stekpannan och låt den vila på ett fat.
  4. Beroende på hur du vill Linda din filé så börjar du med att lägga upp baconet på en skärbräda.
  5. Lägg dit filén och avsluta lidandet. Lägg hela paketet i en smörad ugnsform och stoppa in den i ugnen på 200 grader och låt den stå tills filén ha fått en innertemperatur på 71 grader (typ medium).
(Jag brukar köra på en flätad inlindning 😁)

När du tycker att din sås har kokat tillräckligt så kan du sila av den till en annan kastrull och ställ tillbaka på platan. 
Under tiden som den står där och du väntar på att fläskfilén ska bli klar så kan du smaka upp såsen med mera kryddor, vin el kalvfond. Gör en toppredning med vatten och maizena som du droppar i såsen under om kokning och omrörning till en önskad tjocklek du vill ha på såsen. Dra ner plattan på låg värme eventuellt ha en annan platta redan igång på svag värme som du flyttar över kastrullen på och låt den sedan stå där tills servering. 😊
När filén är klar kan du antingen direkt skära upp den i lagom stora bitar eller låta den vila ett tag innan du skär upp den. 😏

Ja det var väl det? Det är så jag gör när jag lagar mat typ. Hoppas ni tycker detta låter gott och att ni får inspiration på att testa mitt recept? 🤔
Tag gärna bilder och skriv till mig vad ni tycker om ni testar detta recept. Och jag vill hemskt gärna att ni talar om (länkar) vart receptet kommer ifrån om ni själva lägger ut det på några sociala medier. 😋

Ät gott allesammans! 😃